Metoda Monte Carlo a její využití ve financích - Košina, Martin (2014)
Cílem bakalářské práce je popis principu a využití simulační metody Monte Carlo, která se v posledních desetiletích těší velké popularitě v mnoha vědních oborech. V dnešní době nejrůznějších statistických průzkumů, analýz a zpracovávání informací mají podobné statistické metody velký význam. Teoretická část práce nejdříve obecně popisuje simulační modely jako takové, protože při jejich řešení se podobné metody, jako je Monte Carlo, používají. Dále jsou uvedeny typické historické příklady použití této metody, její popis a možnosti využití. Praktická část práce se zabývá řízením rizika ve financích a možné aplikaci metody Monte Carlo při určování míry rizika Value at Risk. Tato míra je moderním a celosvětově používaným nástrojem při řízení tržního rizika. Součástí praktické části je příklad výpočtu této míry pro cenový index PX, který je oficiálním indexem Burzy cenných papírů Praha.