Trendy daňových reforem v zemích EU (komparace nových a starých členských zemí EU) - Kadavá, Jana; Izák, Vratislav, 1941-; Klazar, Stanislav, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Předmětem diplomové práce jsou hlavní trendy daňových reforem v zemích Evropské unie. Práce analyzuje směr vývoje od přímých k nepřímým daním a snaží se nalézt případné shodné trendy v daňové oblasti mezi vybranými státy skupiny nových a starých členských zemí Evropské unie v letech 1995 - 2011. Práce nejprve uvádí čtenáře do základů daňové problematiky a definuje optimální podobu daňového systému. Dále se zaměřuje na problematiku daňové politiky v zemích Evropské unie. Popisuje hlavní výzvy daňové politiky a možné podoby daňových reforem. Diplomová práce nás seznamuje s globálním makroekonomickým modelem QUEST III, který je dnes široce využíván mezinárodními institucemi pro kvantitativní posouzení možných dopadů daňových politik. Dále je v práci analyzován vývoj a struktura daňových mixů, celkového daňové zatížení a zdanění práce v nových a starých členských zemích Evropské unie. V závěru práce je komentována stanovená hypotéza, že v posledních letech je kladen stále větší důraz na nepřímé daně, zatímco přímé daně se snižují.
Vedoucí práce: Vratislav Izák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses