Sčítání lidu ve vybraných evropských zemích - Procházka, Matěj (2014)
Práce se zabývá sčítáním lidu od historie až do roku 2011, kdy došlo ve většině evropských zemí k poslednímu censu. Dále jsou přiblíženy metody, které se při sčítání používají, mezinárodní dokumenty a doporučení, kterými se současné censy řídí, následuje historie sčítání lidu ve vybraných evropských zemích, včetně České republiky, jejíž historie je probrána detailněji. V poslední části práce jsou srovnány ukazatele, vycházející ze sčítání, mezi vybranými zeměmi.