Ekonomika IT projektu – konvenční vs agilní přístup - Lindovský, Jan; Maryška, Miloš; Cirkovsky, Tomas; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Diplomová práce hodnotí různé přístupy k odhadům nákladů a přínosů u IT projektů. Cílem je porovnat tyto přístupy pro konvenčně a agilně řízené projekty a aplikovat je na konkrétním příkladě. V první části práce je čtenář seznámen s oběma typy přístupů zabývající se projektovým řízením a nejpoužívanější metodiky jsou detailně vysvětleny v jednotlivých kapitolách. Následující kapitoly jsou věnovány IT nákladům, přínosům a návratností investice. Ocenění přínosů investice je velice obtížné, jelikož měkké metriky nelze jednoduše kvantifikovat. Tento problém řeší kvalitativní metody jako je Cost/Benefit analýza zohledňující přínos nefinančních aspektů jako je např. spokojenost zákazníka, zlepšení procesů ve firmě nebo lepší pracovní prostředí. Dále jsou v práci popsány finanční metody používané pro hodnocení návratnosti investice na jejichž základě se rozhoduje o realizaci IT investice. V praktické části jsou klíčové metody pro odhad nákladů a ocenění přínosů aplikovány pro oba styly projektového řízení na konkrétním projektu. Přínosem této diplomové práce je zejména ukázat rozdílné finanční postupy využívané u IT projektů, které mohou sloužit jako zdroj informací pro realizaci IT investice.
Vedoucí práce: Miloš Maryška
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses