Média ve válečných konfliktech. Případová studie : Syrská občanská válka - Maxová, Barbora (2022)
Cílem této diplomové práce je potvrdit hypotézu, že válka je sociálně konstruovaný fenomén a na této konstrukci se podílejí i média. Autorka vše ilustruje na případu syrské občanské války, konkrétně na chemickém útoku v Chán Šajchúnu. Práce analyzuje, jak realitu tohoto úderu konstruovala ruská televizní stanice Russia Today, syrská agentura SANA, americká televize CNN a katarská stanice Al-Džazíra. Jednotlivé přístupy médií autorka srovnává a následně zjišťuje, jak konstruovala obraz syrské občanské války a jak zpravodajství o útoku v Chán Šajchúnu mohlo ovlivnit mezinárodní politiku. Analýza v empirické části práce vychází z poznatků teoretické části. V ní se snaží vysvětlit jakou roli mají média ve válečných konfliktech i mezinárodních vztazích celkově. Popisuje, jakým způsobem mohou ovlivnit zahraniční politiku států. V této souvislosti text vysvětluje CNN effekt a Al-Džazíra efekt.