Nezaměstnanost mladých v EU - analýza komparace ČR a Itálie - Fialová, Barbora (2022)
Diplomová práce se zabývá nezaměstnaností mladých lidí ve věku 15-34 let v České republice a Itálii. Nezaměstnanost této rizikové skupiny lze v případě Itálie vnímat dlouhodobě jako značně alarmující. Naproti tomu v České republice si tato riziková skupina vede velmi dobře. V roce 2019 jsme dokonce mohli být svědky našeho prvenství s nejnižší nezaměstnaností mladých v rámci EU 28. Ke komparaci jsem si vybrala právě tyto dvě země, abych demonstrovala rozdílnosti v úspěšnosti či neúspěšnosti politik zaměstnanosti a to ve třech rovinách. V rovině EU, ve vládní a nakonec i personální úrovni. Cílem práce je analýza a následná komparace této problematiky ve zmíněných rovinách v obou státech doplněná o možné návrhy změn.