Klimatická změna ve Vietnamu v kontextu SDG13 - Leová, Quynh Anh (2022)
Tato diplomová práce se zabývá dopadem změny klimatu na Vietnam a jeho reakcí na ni. Vietnam totiž patří mezi státy, které budou změnou klimatu ovlivněny nejvíce, a proto je důležité nejen zmírnit postup změny klimatu, ale také se na ni dobře připravit. Cílem práce je zhodnotit boj Vietnamu se změnou klimatu v kontextu cíle udržitelného rozvoje 13 (SDG13) a na základě zhodnocení poskytnout doporučení. První část práce se věnuje problematice změny klimatu obecně, mezinárodním iniciativám pro boj se změnou klimatu, a především SDG13 Agendy 2030. Druhá část práce ukazuje náchylnost a zranitelnost Vietnamu vůči změně klimatu a kroky vietnamské vlády pro zmírnění dopadů změny klimatu. Závěr práce se věnuje tomu, jak moc úspěšné tyto kroky jsou a co by se případně dalo zlepšit.