Rozvoj cirkulární ekonomiky v ČR ve srovnání s EU - Nekvindová, Kateřina; Bič, Josef; Šváb, Patrik; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Bakalářská práce se zabývá aktuálním tématem hledání nových udržitelnějších forem hospodářského růstu. Jedním z nich je i model cirkulární ekonomiky. Cirkulární ekonomika je nový koncept výroby a spotřeby, který nahrazuje dosud využívaný surovinově náročný lineární model. V samém jádru konceptu je snaha o minimalizování nově vznikajícího odpadu a o co nejdelší cirkulaci suroviny ve výrobním oběhu. Cílem práce je analyzovat proces adopce cirkulárního modelu v České republice pomocí indikátorů sestavených Evropskou unií. Proces adopce v ČR je poté dán do kontrastu s vývojem celé Unie. Analýza prokázala, že pro Českou republiku skýtá přechod cirkulárním směrem mnohé benefity, například snížení surovinové závislosti a proto se její adopci aktivně věnuje. Proces transformace ekonomiky je relativně rychlejší, než v ostatních členských státech, avšak v absolutních hodnotách stále zaostává za vyspělejšími státy EU.
Vedoucí práce: Josef Bič
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses