Motivační faktory účastníků ve vybraných formách cestovního ruchu - Petrusová, Barbora (2022)
Práce se zabývá zjišťováním motivací turistů ve vybraných typech cestovního ruchu. Byl zvolen lovecký cestovní ruch, turismus zaměřený na sledování ptactva, fototuristika, cestovní ruch zaměřený na geocaching a cestovní ruch zaměřený na Pokémon go. Tyto formy cestovního ruchu jsou spojeny určitou formou lovu a sběrem trofejí. Cílem této práce bylo zjistit motivace českých turistů v rámci jednotlivých typů cestovního ruchu a posléze jejich porovnání. Odpovědi byly získávány prostřednictvím dotazníkového šetření. Pro lovecký turismus nebylo nasbíráno dostatek odpovědí, a proto součástí práce nejsou výsledky dotazníkového šetření zaměřené na tuto formu turismu. Nejpodstatnějšími objevenými motivacemi českých turistů věnujících se zkoumaným formám cestovního ruchu, byly novost, relaxace, fyzická aktivita a nostalgie. Přestože byl pro většinu účastníků šetření jejich koníček důležitý a chtěli se mu na dovolené věnovat, cíl cesty často volili spíše s ohledem na atraktivitu destinace. U mužů měla při výběru dovolené větší váhu motivace doplňování sbírky a nostalgie, zatímco ženy více preferovaly pobyt v přírodě, společnost blízkých a sdílení zážitků.