Motivační faktory účastníků ve vybraných formách cestovního ruchu - Petrusová, Barbora; Dvořák, Antonín; Petrů, Zdenka, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Práce se zabývá zjišťováním motivací turistů ve vybraných typech cestovního ruchu. Byl zvolen lovecký cestovní ruch, turismus zaměřený na sledování ptactva, fototuristika, cestovní ruch zaměřený na geocaching a cestovní ruch zaměřený na Pokémon go. Tyto formy cestovního ruchu jsou spojeny určitou formou lovu a sběrem trofejí. Cílem této práce bylo zjistit motivace českých turistů v rámci jednotlivých typů cestovního ruchu a posléze jejich porovnání. Odpovědi byly získávány prostřednictvím dotazníkového šetření. Pro lovecký turismus nebylo nasbíráno dostatek odpovědí, a proto součástí práce nejsou výsledky dotazníkového šetření zaměřené na tuto formu turismu. Nejpodstatnějšími objevenými motivacemi českých turistů věnujících se zkoumaným formám cestovního ruchu, byly novost, relaxace, fyzická aktivita a nostalgie. Přestože byl pro většinu účastníků šetření jejich koníček důležitý a chtěli se mu na dovolené věnovat, cíl cesty často volili spíše s ohledem na atraktivitu destinace. U mužů měla při výběru dovolené větší váhu motivace doplňování sbírky a nostalgie, zatímco ženy více preferovaly pobyt v přírodě, společnost blízkých a sdílení zážitků.
Vedoucí práce: Antonín Dvořák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses