Prezidentská diplomacie Václava Havla - Javůrková, Barbora; Veselý, Zdeněk, 1950-; Tóth, Andrej, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Tato diplomová práce se zabývá prezidentskou diplomacií Václava Havla. Analýza se opírá o teoretický podklad vymezení prezidentových pravomocí, jeho nástroji zahraniční politiky a summitovou diplomacií. Empirická část zkoumá konkrétní projevy prezidentské diplomacie při přechodu na demokracii, v rámci demokratického Československa a po vzniku České republiky. Cílem práce bylo zjistit, zda byl Havlův způsob konvenční prezidentskou diplomacií či bylo na jeho jednání v době po Sametové revoluci něco specifického. Došla jsem k závěru, že prezidentská diplomacie Václava Havla byla v okolnostech doby, kdy nastoupil do úřadu, vysoce nekonvenční. Období se vyznačovalo posametovou euforií, avšak i nižší profesionalitou státníků, kteří často za minulého režimu pracovali na dělnických pozicích a neměli zkušenosti s administrativními metodami práce v politických kruzích. Profesionalizace vrcholných představitelů probíhala postupně po vzniku samostatné České republiky. Ve výsledném shrnutí na závěr mohu konstatovat, že Václav Havel jako prezident-diplomat sehrál ve tvorbě zahraniční politiky významnou úlohu. Havel nastoloval zahraničně-politická témata, které sám považoval za důležité a zasloužil se o pozitivní vnímání naší země v mezinárodních vztazích.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses