Zhodnocení potenciálu rozvoje cestovního ruchu v Hornickém regionu Krušnohoří - Pincová, Markéta; Jarolímková, Liběna; Vaníček, Jiří, 1944-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Cílem této bakalářské práce je zhodnotit potenciál rozvoje cestovního ruchu v Hornickém regionu Krušnohoří. Práce je členěna do dvou hlavních částí – teoretické a praktické. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy související s tématem potenciálu cestovního ruchu, jeho teoretickým uchopením a přístupy k jeho hodnocení. Dále se práce věnuje Seznamu světového dědictví UNESCO a konkrétnímu statku na něj zapsanému – Hornickému regionu Erzgebirge/Krušnohoří. Praktická část práce je zaměřena na samotné hodnocení potenciálu cestovního ruchu na základě metodiky podle Jana Bíny, kde jsou vybraným atraktivitám cestovního ruchu přiřazeny body dle jejich významnosti. Tato část práce je ukončena SWOT analýzou zpracovanou na základě výsledků polostrukturovaných rozhovorů s odborníky v oboru z regionu. Hornický region Krušnohoří může konkurovat některým dalším památkám UNESCO v České republice ve smyslu bodového zisku za atraktivity cestovního ruchu, jeho potenciál však spočívá především ve vnímání regionu jako jednoho celku, s obrovským množstvím montánních památek. Konkurenci pro něj představují nejen další památky UNESCO, ale i zimní turistika v Krušných horách, která je kapacitně mnohonásobně vyšší.
Vedoucí práce: Liběna Jarolímková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses