Výběr vhodné právní formy pro soukromou jazykovou školu - Vimmerová, Barbora (2022)
Diplomová práce se zabývá výběrem vhodné právní formy soukromé jazykové školy bez práva státní jazykové zkoušky v České republice. Zaměřuje se na charakteristiku jednotlivých právních forem podnikání z pohledu sedmi klíčových kritérií, díky kterým je komparuje pro jejich možné využití u soukromé jazykové školy. V rámci práce byl vytvořen pro zakladatele soukromých jazykových škol dotazník, jehož cílem bylo potvrdit či vyvrátit předem stanovené hypotézy sloužící k naplnění hlavního cíle. Výzkumný vzorek tvořilo celkem více než sto provozovatelů soukromých jazykových škol v ČR. Díky výsledkům dotazníkového šetření bylo zjištěno, že drtivá většina soukromých jazykových škol podniká jako fyzická osoba nebo s.r.o. a také, že při rozhodování je ovlivňovala zejména náročnost založení dané formy, výše administrativní zátěže a míra podnikatelského rizika. Nejvhodnějšími právními formami pro soukromou jazykovou školu byly shledány na základě komparace právních forem z hlediska sedmi faktorů dvě neziskové právnické osoby. Pakliže by byl ale brán ohled pouze na právní formy s hlavním účelem podnikání, na prvním místě by se umístila fyzická osoba a na druhém společnost s ručením omezeným. Výsledek srovnání tedy nakonec prakticky odpovídal zjištění dotazníkového šetření.