Hodnotový systém jedince a jeho vztah k míře sdílení organizační kultury - Radová, Simona (2022)
Cílem této bakalářské práce je zjistit osobní hodnoty zaměstnanců, vnímanou hodnotovou orientaci organizace, míru sdílení organizační kultury zaměstnanců a zda mezi těmito proměnnými existuje nějaký vztah. Literární rešerše se věnuje představení obecné problematiky tématu organizační kultury, hodnot a propojení těchto dvou oblastí dohromady. Pro kvantitativní výzkum bylo stanoveno pět výzkumných otázek a byl proveden pomocí validovaných dotazníků PVQ (pro osobní hodnotové preference) a SVS (pro vnímané organizační hodnoty), které jsou založeny na Schwartzově teorii hodnot. Třetí část dotazníku související s mírou sdílení organizační kultury byla vytvořena na základě teorie o prvcích organizační kultury. Obecně nejdůležitější hodnotou pro respondenty tohoto výzkumu je Benevolence. Průměrné výsledky v oblasti míry sdílení organizační kultury jsou vyšší u stálých zaměstnanců než u brigádníků. Statistické testy však žádnou odlišnost přesně neurčily. Vztah mezi osobními a organizačními hodnotami byl prokázán jen ojediněle. Na základě nabytých dat z dotazníku byla zformulována doporučení pro manažerskou praxi, která by mohla vést ke zlepšení situace v organizaci skrze využití identifikovaných osobních hodnotových preferencí zaměstnanců.