EU jako normativní aktér v boji proti dětské práci - Perdedaj, Valentina (2022)
Bakalářská práce se věnuje působení Evropské unie (EU) ve světě. Pomocí případové studie zkoumá její normativní moc ve vztahu k problematice dětské práce. Klade si otázku, zda a jak může EU různými nástroji (vedením dialogu o lidských právech, kampaní na internetu a dotací programů na podporu vzdělání aj.) přispět k jejímu omezování (dětské práce) ve světě. V první části představuje hlavní teoretické koncepty normativní moci i roli EU jako nositelky a propagátorky lidských hodnot. Věnuje se především jedné z dimenzí aktérství EU, a tedy atraktivitě. Dále se zabývá současnou situací dětské práce, sleduje trendy i hlavní výzvy. Dotýká se vztahu dětské práce k chudobě i vzdělání. V empirické části se pak konkrétně zaměřuje na působení EU v této oblasti v období 2016-2022 a analyzuje nástroje, jež Unie využívá. Na závěr přináší hlubší vhled do realizace konkrétního projektu Clear Cotton a zhodnocení činnosti Unie