Analýza propagace a prezentace památky UNESCO Hornický region Krušnohoří - Moudrý, David (2022)
Bakalářská práce se zabývá památkou UNESCO Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří. Organizace UNESCO spravuje tzv. Seznam světového dědictví, kam jsou po splnění určitých kritérií zařazovány památky s výjimečnou hodnotou. Hornický region Krušnohoří, zapsaný na Seznam světového dědictví v roce 2019, se skládá z několika součástí. Práce se zabývá konkrétně dolem Mauritius v Hřebečné u Abertam. Cílem je analyzovat propagaci a prezentaci památky, odvodit případné nedostatky a navrhnout efektivní řešení. V teoretické části je charakterizována organizace UNESCO a její činnost, hornická kulturní krajina a její vývoj ve zkoumané oblasti a teoretické poznatky z oblasti marketingu, především z hlediska propagace a možných způsobů komunikace. Výzkum realizovaný v praktické části využívá kombinace kvantitativních metod ve formě dotazníkového šetření mezi návštěvníky a kvalitativních metod vedením hloubkových rozhovorů se zástupci zainteresovaných organizací. Z výzkumu vyplývá, že důl Mauritius realizuje efektivní propagaci, hojně využívá její neplacené formy. Nejvýznamnější informační zdroj představuje internet. Památka v současnosti neusiluje o získání vyššího počtu návštěvníků, ale o zkvalitnění jejich návštěvy a doručení autentického zážitku. Podstatné je nyní vybudovat chybějící infrastrukturu a nastavit jednotný systém propagace.