Prevalence Alzheimerovy choroby v domovech seniorů a specializovaných zařízeních v SR - Hořanská, Monika; Pažitný, Peter, 1976-; Randlová, Kristina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2022)
Alzheimerova choroba (AD) je označena jako epidemie třetího tisíciletí. V Evropské unii onemocnění postihuje 1 % celkové populace v každé zemi, přičemž na území Slovenska je výskyt osob odhadován na 62 tis. obyvatel. S rostoucím podílem starších osob se zvyšuje i počet nových výskytů onemocnění. Cílem této diplomové práce je stanovení míry prevalence pacientů s AD umístěných v domovech pro seniory a v domech se zvláštním režimem na Slovensku. Ke zjištění míry prevalence byl pro-veden kvantitativní výzkum formou dotazníkového šetření, který byl učiněn s respondenty zastupující poskytovatele sociálních služeb na území Slovenska. Bylo zjištěno, že se míra prevalence dosahuje v domech pro seniory 22 % a v domech se zvláštním režimem je 77 %. V diplomové práci byly zodpovězeny výzkumné otázky, jaká míra prevalence klientů s AD v domech pro seniory a v domech se zvláštním režimem a ve kterém typu zařízení je míra vyšší a dále se porovnávala míra prevalence s výsledky ze studie pro Českou republiku.
Vedoucí práce: Peter Pažitný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses