Výzva elektromobility pro evropský automobilový průmysl - regulace a podpory - Blažek, Filip (2022)
Bakalářská práce se věnuje výzvám, které stojí před automobilovým průmyslem a jeho přechodem k elektromobilitě. Cílem práce je popsat současnou pozici automobilového průmyslu a elektromobility na trhu, včetně vlivu pandemie Covid-19 na tato odvětví, a také zjistit, jakým způsobem dotační politiky Evropské unie ovlivňují vývoj elektromobility. V práci jsou porovnávány přístupy České republiky, Německa a Chorvatska k tvorbě Národních plánů obnovy, které velmi silně ovlivní budoucí podobu trhu s elektromobily v daných zemích. Na základě získaných údajů práce odvozuje, jakým směrem zkoumané státy chtějí pokračovat ve snaze o dekarbonizaci dopravy.