Historický mýtus jako stavební kámen srbské zahraničně-politické kultury : bitva na Kosově poli 1389 - Puač, Jelisaveta; Machoň, Miloslav, 1988-; Moric, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Porážka Srbska v bitvě na Kosově poli v roce 1389 Osmanskou říší, vedla k pádu srbské středověké říše a nastolení vazalského režimu. Byť se jedná o zlomovou historickou událost, pouze základní fakta o bitvě se dochovala. Mezery pak byly vyplněny dramatickými detaily legendy boje mezi srbskými křesťanskými a osmanskými muslimskými silami, která nakonec nabyla v srbské historii mýtických rozměrů. Mnohočetné efekty mytologie o Kosově poli v současné srbské společnosti sahají od ovlivňování individuálního srbského povědomí, až po kulturní a politickou mobilizaci. Právě zkoumáním těchto vlivů kosovské mytologie se překládaná diplomová práce zabývá. Konkrétně je jejím cílem objasnit proměnu zahraničněpolitické kultury Srbska pod vlivem mýtu o bitvě na Kosově poli. Činí tak prostřednictvím komparace dvou období a to post-titovských 80. let 20. století a počátku 21. století, zkoumaných za pomocí teorie rolí. Zahraničněpolitické aktivity elit v 90. letech minulého století, ovlivněné kosovskou mytologií, přitom figurují jako narušitel kontinuity politické kultury. Východiskem práce je závěr o potvrzení rigidity zahraničněpolitické kultury na škále aktivita-pasivita, avšak za současného pozorování vlivů mytologie na proměny zahraničněpolitické kultury v rámci specifických politik, přičemž tento vliv je nejsilnější v případě teritoriální politiky, v níž došlo k upevnění izolacionismu.
Vedoucí práce: Miloslav Machoň
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses