Migrace datového skladu z MS SQL Server on-premise prostředí do cloudu - Tsakunova, Margarita (2022)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou přechodu z tradičního datového skladu implementovaného on-premise na cloudové řešení za použití technologií společnosti Microsoft. Cílem práce je identifikovat výhody a důvody k využití cloudového řešení Microsoft Azure, detailně specifikovat architekturu MS Azure a formulovat efektivní postup, jak adoptovat cloud s minimálními negativními dopady pro firmy, které mají podobnou architekturu datového skladu, jež je popsána v této práci. Práce se skládá ze dvou logických částí. V první části se věnuje zmapování přínosů přenosu datového skladu do cloudového prostředí. Dále jsou rozebrány tři nejpoužívanější poskytovatelé cloudových služeb, jejich odlišnosti, specifické vlastnosti a nabízené produkty. Druhá část práce se zaměřuje na vytvoření doporučení a metodiky pro migraci konkrétního podnikového datového skladu do cloudu s ohledem na současný stav datového skladu a dostupné komponenty v cloudu, které mohou být využity. Následně je navržená metodika ověřena v praxi. Hlavním přínosem práce je návrh metodiky přenosu datového skladu do cloudového prostředí na základě projektu pro migraci do Azure. Metodika zohledňuje hlavní kroky migrace datového skladu se zaměřením na Microsoft technologie a služby a umožňuje firmám využít výhody spojené s implementací cloudové datové platformy Azure od společnosti Microsoft.