Finančná ochrana v ČR vypočítaná pomocou Kakwani indexu - Marková, Karolína (2022)
Diplomová práce se zaměřuje na otázku distribuce finančních příspěvků do zdravotního systému v populaci, přičemž nabízí pohled na problematiku finanční ochrany prostřednictvím Kakwaniho indexu progresivity. Údaje o míře progresivity plateb proudících do systému umožňují zhodnotit nastavení financování, míru spravedlnosti a finanční ochrany. Vztah mezi spravedlností financování zdravotních služeb a finanční ochranou je dán premisou, že systém, ve kterém nedominují regresivní platby, poskytuje vysokou míru finanční ochrany. Práce akcentuje nejen význam pro samotné domácnosti, nýbrž i pro tvůrce zdravotní politiky, kteří mohou prostřednictvím informací o míře spravedlnosti ovlivňovat použité nástroje a politiky definující systém financování. Pro Českou republiku jsou nejprve určeny kanály financování zdravotního systému a následně je pro tyto kanály a poté i pro celý systém vypočte-na míra progresivity. Z výsledků je patrné, že v případě přímých výdajů na zdraví a dani z přidané hodnoty je distribuce příspěvků regresivní. U daní z příjmů fyzických osob jsou uhrazené daně progresivní a pojistné na zdravotní a sociální pojištění má proporcionální charakter.