Finančná ochrana v ČR vypočítaná pomocou Kakwani indexu - Marková, Karolína; Pažitný, Peter, 1976-; Kandilaki, Daniela, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2022)
Diplomová práce se zaměřuje na otázku distribuce finančních příspěvků do zdravotního systému v populaci, přičemž nabízí pohled na problematiku finanční ochrany prostřednictvím Kakwaniho indexu progresivity. Údaje o míře progresivity plateb proudících do systému umožňují zhodnotit nastavení financování, míru spravedlnosti a finanční ochrany. Vztah mezi spravedlností financování zdravotních služeb a finanční ochranou je dán premisou, že systém, ve kterém nedominují regresivní platby, poskytuje vysokou míru finanční ochrany. Práce akcentuje nejen význam pro samotné domácnosti, nýbrž i pro tvůrce zdravotní politiky, kteří mohou prostřednictvím informací o míře spravedlnosti ovlivňovat použité nástroje a politiky definující systém financování. Pro Českou republiku jsou nejprve určeny kanály financování zdravotního systému a následně je pro tyto kanály a poté i pro celý systém vypočte-na míra progresivity. Z výsledků je patrné, že v případě přímých výdajů na zdraví a dani z přidané hodnoty je distribuce příspěvků regresivní. U daní z příjmů fyzických osob jsou uhrazené daně progresivní a pojistné na zdravotní a sociální pojištění má proporcionální charakter.
Vedoucí práce: Peter Pažitný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses