Zvyšování povědomí zaměstnanců státní správy v oblasti kybernetické bezpečnosti - Dufková, Kateřina; Luc, Ladislav; Staňková, Hana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Diplomová práce se věnuje problematice zvyšování bezpečnostního povědomí v orgánech státní správy a zabývá se oblastí bezpečnosti z hlediska lidských zdrojů. První část práce je zaměřena na kybernetickou a informační bezpečnost, dále objasňuje základní pojmy z oblasti státní správy a zahrnuje rešerši relevantních zákonů, norem a standardů. Součástí práce je také přehled nejčastějších hrozeb, které cílí na personální bezpečnost, a dále je soustředěna pozornost na bezpečnost z hlediska lidských zdrojů a budování bezpečnostního povědomí. Ve druhé části práce je provedeno šetření, jak probíhá zvyšování bezpečnostního povědomí v konkrétní státní organizaci. Následně je navržen program budování bezpečnostního povědomí, který reflektuje potřeby dané organizace, a jsou předložena další doporučení pro tento orgán státní správy. Práce poskytuje teoretický pohled na význam zvyšování povědomí zaměstnanců v kybernetické a informační bezpečnosti. Současně nabízí řešení, jak zavést program budování bezpečnostního povědomí a rozvíjet bezpečnostní povědomí v prostředí orgánu státní správy. Cílem práce je analyzovat budování bezpečnostního povědomí v orgánu státní správy a předložit ucelený koncept způsobu práce se zaměstnanci v oblasti kybernetické bezpečnosti, který bude potenciálně aplikovatelný pro další orgány státní správy.
Vedoucí práce: Ladislav Luc
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses