Implementace ELK stacku pro backend mobilní aplikace - Vlach, Miroslav (2022)
Diplomová práce se zabývá implementací ELK (Elasticsearch, Logstash, Kibana) stacku. Hlavním cílem práce je jeho implementace a konfigurace pro monitorování a logování backendu mobilní aplikace Prima Trefa. Tento cíl je rozdělen na několik dílčích cílů. Na počátku je potřeba prozkoumat technologii ELK stack. Dále je potřeba analyzovat možnosti využití jednotlivých nástrojů (agentů), které s ELK stackem spolupracují. Potom je možné navrhnout konkrétní architekturu řešení. Nakonec je potřeba řešení implementovat a otestovat. Práce rozebírá principy fungování monitoringu, log managementu a představuje ELK jakožto možné řešení. První část práce se zabývá rešerší prací zabývajících se problémy monitoringu a log managementu. Dále je podrobně popsáno celé řešení ELK stack. Následuje kapitola zaštiťující samotný projekt. Je popsána architektura, současný stav monitoringu a popis nového řešení. V praktické části je potom zdokumentována implementace celého řešení a konfigurace jednotlivých aplikací. Po implementaci následují dedikované kapitoly věnující se řešeným problémům, které nastaly během implementace a možná budoucí rozšíření.