Heuristické metody pro řešení úlohy obchodního cestujícího s časovými okny - Bartoň, Jan (2022)
Tato práce se zabývá heuristickými metodami v úlohách obchodního cestujícího s časovými okny. Představeno je pět heuristik založených na různých přístupech a principech k řešení okružních úloh. Jsou jimi metoda nejbližšího souseda, modifikovaný přiřazovací problém, vkládací heuristika, algoritmus mravenčí kolonie a variabilní lokální prohledávání. Představen byl i exaktní algoritmus vystavěný na principu větvení a mezí. Všechny heuristiky vychází z přední odborné literatury, je zde však navrženo několik úprav a zjednodušení. Každá z heuristik je v práci detailně popsána a demonstrována na ilustračním příkladu. Dále jsou pak všechny heuristiky implementovány v rámci statistického softwaru R a testovány na vzorových úlohách. Nejlepších výsledků dosahují algoritmus mravenčí kolonie a variabilní lokální prohledávání, které se tak jeví k řešení těchto úloh nejvhodnější. Práce rovněž dokazuje výhodnost použití heuristických metod namísto exaktního algoritmu, který se ukázal jako neefektivní, jelikož nedokázal vzorové úlohy řešit v akceptovatelném čase.