Heuristické metody pro řešení úlohy obchodního cestujícího s časovými okny - Bartoň, Jan; Fábry, Jan, 1967-; Borovička, Adam; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Tato práce se zabývá heuristickými metodami v úlohách obchodního cestujícího s časovými okny. Představeno je pět heuristik založených na různých přístupech a principech k řešení okružních úloh. Jsou jimi metoda nejbližšího souseda, modifikovaný přiřazovací problém, vkládací heuristika, algoritmus mravenčí kolonie a variabilní lokální prohledávání. Představen byl i exaktní algoritmus vystavěný na principu větvení a mezí. Všechny heuristiky vychází z přední odborné literatury, je zde však navrženo několik úprav a zjednodušení. Každá z heuristik je v práci detailně popsána a demonstrována na ilustračním příkladu. Dále jsou pak všechny heuristiky implementovány v rámci statistického softwaru R a testovány na vzorových úlohách. Nejlepších výsledků dosahují algoritmus mravenčí kolonie a variabilní lokální prohledávání, které se tak jeví k řešení těchto úloh nejvhodnější. Práce rovněž dokazuje výhodnost použití heuristických metod namísto exaktního algoritmu, který se ukázal jako neefektivní, jelikož nedokázal vzorové úlohy řešit v akceptovatelném čase.
Vedoucí práce: Jan Fábry
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses