Systémy na podporu vyšetřování podvodů - Brychta, Marek; Molnár, Zdeněk, 1939-; Černý, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Tato diplomová práce se zabývá v teoretické části tématem podvodů, ať už z pohledu jejich definice, typů, důvodů vzniku, tak také nasbíranými statistickými údaji z této oblasti. V práci jsou dále popsané možnosti prevence a detekce podvodného jednání ve firmách, včetně nastavení anti-fraud politiky, risk managementu a kontrolních mechanismů. V další části se práce věnuje systémům na detekci podvodů. Práce popisuje i některé z nejpoužívanějších metod zahrnovaných v současnosti do fraud detection systémů. Dále v práci byl proveden průzkum trhu ohledně dostupných řešení v oblasti detekce podvodů, a to jak ze sféry placených nástrojů, tak ze sféry nástrojů přístupných každému zdarma. Výstupem z tohoto průzkumu jsou dvě tabulky, které mezi sebou identifikovaná řešení porovnávají v základních kritériích, jako jsou zaměření, případy použití a hlavní vlastnosti a funkcionality systémů, možnosti integrace a cena v případě placených řešení. Na základě všech zjištění získaných při vzniku této práce bylo vytvořeno i krátké návodné doporučení pro výběr a zavádění nového fraud detection systému, a to z pohledu odvětví e-commerce, jenž dnes může sloužit jako typická oblast, kde jsou tyto nástroje potřeba.
Vedoucí práce: Zdeněk Molnár
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses