Virtuální asistenti na Fakultě informatiky a statistiky - Netolický, Petr (2022)
Diplomová práce se zaměřuje na implementaci umělé inteligence ve formě studijního asistenta s NLP prvky pro vysokoškolské prostředí, konkrétně pro Fakultu informatiky a statistiky na Vysoké škole ekonomické v Praze. Z důvodu velkého množství opakujících se rutinních dotazů směrem ke studijním referentkám bylo potřeba přijít s řešením. Chatbot zajišťuje pokrytí opakujících se žádostí, navíc je schopen odpovídat okamžitě a nepřetržitě po dobu 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. V práci byli implementováni celkem tři chatboti – jeden pro současné studenty, umístěný na intranetu webu, druhý zaměřený na uchazeče o studium na fakultě nasazený na webu a třetí chatbot byl vytvořen ke sbírání a analyzování dat ve výzkumu. Práce se věnuje komplexnímu postupu od analýzy projektů na univerzitách, vybírání a sjednávání vhodného implementačního prostředí, sběru a analýze dat ohledně preferencí studentů, finální implementaci, testování, zhodnocení přínosu pro vzdělávání a vylepšení komunikace směrem ke studentům po několikaměsíčním provozu. Ke sběru dat byl využit kvantitativní výzkum formou dotazníku přes chatbota. Pro implementaci se využívalo implementačního prostředí platformy a částečně jazyka JSON. K testování bylo zvoleno systémové a akceptační testování. Práce se především zaměřuje na komplexní popis jednotlivých kroků a konkrétní přínos pro fakultu. Diplomová práce je koncipována tak, aby v budoucnu posloužila a inspirovala další fakulty a vysoké školy k zřízení umělé inteligence pro automatizace komunikace se studenty. Z tohoto důvodu byly mnohé kroky v této práci konzultovány s vedením fakulty a zástupci největšího studentského spolku na fakultě, aby se naplňovaly požadavky obou zúčastněných stran ohledně optimálního fungování virtuálního asistenta. Mezi další přínosy patř