Možnosti unit testování při vývoji v DBMS Oracle - Moláček, Jakub; Palovská, Helena, 1959-; Kučera, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Tato diplomová práce se zabývá jednotkovým testováním při vývoji aplikací v programovacím jazyce PL/SQL. Vychází z předpokladu, že vývoj aplikací v prostředí databázového systému Oracle má určitá specifika, ze kterých vyplývají i specifické nároky na nástroje jednotkového testování. Ambicí práce bylo zjistit, jakou podporu jednotkového testování svého kódu mohou dnes vývojáři v jazyce PL/SQL od testovacích frameworků a nástrojů očekávat. Dále pak poskládat dostupné znalosti v této oblasti a navrhnout obecný model atributů a požadavků na testovací nástroj pro PL/SQL aplikace. V práci jsou nejdříve představena specifika vývoje v PL/SQL a následně nároky, které z nich plynou pro testování. Na jejich základě je sestaven model obecných atributů testovacího nástroje, který zohledňuje jednak testování s databází a jednak standard xUnit. Atributy jsou následně hodnoceny u tří vybraných řešení, která jsou složena z frameworků utPLSQL, JUnit, DbUnit, Database Rider a JDBDT. Tato řešení jsou následně porovnána. Postup výběru a hodnocení je založen na procesu pro hodnocení CASE nástrojů definovaným standardem IEEE 14102-2010.
Vedoucí práce: Helena Palovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses