Sestavování a porovnávání jídelníčků pro fotbalistku hrající v Anglii a ČR - Svitková, Kateřina (2022)
Tato diplomová práce navazuje na problematiku nedostatku finančních prostředků pro nutričně vyvážené stravování fotbalistek v České republice, která byla řešena v autorčině bakalářské práci. Práce se zaměřuje na rozdílné cenové dostupnosti surovin pro tvorbu jídelníčků mezi českým a anglickým prostředím. V další části se práce zabývá odlišným pojetím nastavení vhodných nutričních hodnot pro sestavování jídelníčků. Pro ověření důležitosti správného stravování fotbalistek je v diplomové práci využita regresní analýza, která deklaruje význam správné životosprávy v souvislosti se zraněním. Jedním z cílů práce je sestavení jednodenních jídelníčků v anglickém prostředí na každý den a následně jejich porovnání s jídelníčky z českého prostředí. Aby bylo možné je porovnat mezi sebou, pracuje se se stejnou databází jídel. K dosažení správného sestavení jídel se využije nutriční problém. Výsledkem bylo potvrzení, že hráčky v České republice mají výrazně horší finanční podmínky pro správné stravování oproti anglickému prostředí. Vedlejším cílem práce je porovnat, zda je vhodnější se živit prací v kanceláři za stejné finanční ohodnocení než být fotbalistkou vzhledem k výdajům za stravování v anglickém prostředí. Z tohoto důvodu se vytvořil jídelníček za předpokladu, že se pracuje ve fyzicky nenáročném zaměstnání při rovných finančních podmínkách. Bylo zjištěno, že rozdíl mezi jednodenními jídelníčky je nepatrný, což je zcela odlišný výsledek v porovnání stejné situace v českém prostředí. Posledním cílem diplomové práce je nalezení vhodných kombinací jídel pro autorčinu potřebu v Anglii. Na základě doporučených hodnot od nutričního specialisty se vytvoří tři jednodenní jídelníčky pro volný den a jeden jednodenní jídelníček pro den zápasu. Z něk