Rostoucí příjmové a majetkové nerovnosti ve světové ekonomice na příkladu USA - Čuhelová, Eliška (2022)
Cílem diplomové práce je zhodnotit vývoj a důvody nárůstu příjmových a majetkových nerovností v USA od roku 1980 do současnosti a navrhnout možnosti jejich řešení. První kapitola se zabývá definicí pojmů souvisejících s příjmovými a majetkovými nerovnostmi, způsoby měření těchto nerovností, příčinami nárůstu, dopady, a nakonec obecnými možnými řešeními příjmových a majetkových nerovností. Druhá kapitola se zabývá vývojem příjmových a majetkových nerovností ve světě, a především ve Spojených státech amerických. Dále jsou analyzovány faktory vzniku a dopady nerovností v USA. V kapitole je diskutována i optimální míra nerovností v USA. Závěrečná třetí kapitola navrhuje a vyhodnocuje možná řešení snížení příjmových a majetkových nerovností v USA.