Rostoucí příjmové a majetkové nerovnosti ve světové ekonomice na příkladu USA - Čuhelová, Eliška; Procházková Iliniţchi, Cristina; Štěrbová, Ludmila, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Cílem diplomové práce je zhodnotit vývoj a důvody nárůstu příjmových a majetkových nerovností v USA od roku 1980 do současnosti a navrhnout možnosti jejich řešení. První kapitola se zabývá definicí pojmů souvisejících s příjmovými a majetkovými nerovnostmi, způsoby měření těchto nerovností, příčinami nárůstu, dopady, a nakonec obecnými možnými řešeními příjmových a majetkových nerovností. Druhá kapitola se zabývá vývojem příjmových a majetkových nerovností ve světě, a především ve Spojených státech amerických. Dále jsou analyzovány faktory vzniku a dopady nerovností v USA. V kapitole je diskutována i optimální míra nerovností v USA. Závěrečná třetí kapitola navrhuje a vyhodnocuje možná řešení snížení příjmových a majetkových nerovností v USA.
Vedoucí práce: Cristina Procházková Ilinitchi
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses