Analýza kvality života v okresoch ČR s ohľadom na založenie rodiny - aplikácia metód viackriteriálneho hodnotenia a komparácia s postupmi používanými pri výpočtoch indexov kvality života - Ľochová, Zuzana; Kuncová, Martina, 1974-; Dlouhý, Martin, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Táto diplomová práca sa zaoberá posudzovaním kvality života v okresoch ČR z hľadiska založenia rodiny pomocou metód viackriteriálneho hodnotenia variantov a komparáciou s postupmi využívanými pri výpočtoch indexov kvality života. V teoretickej časti je predstavený pojem kvalita života, ukazovatele využívané na jej meranie, popísané metódy viackriteriálneho hodnotenia a uvedené príklady využitia týchto metód pri meraní kvality života. V praktickej časti sú zostavené rebríčky okresov pomocou metód WSA, SAW, TOPSIS a ARAS. Pri metóde TOPSIS sú použité tri spôsoby prevodu kriteriálnych hodnôt. Všetky výsledky sú okrem tabuliek zobrazené aj v kartogramoch. Prostredníctvom korelačnej analýzy sú výsledky porovnané a sú posúdené lepšie metódy pre hodnotenie kvality života. Okrem okresnej úrovne je pri jednej metóde zobrazené aj krajské hodnotenie a poukázané na možné skreslenie používania väčších územných celkov pri hodnotení kvality života. Výsledky metódami viackriteriálneho hodnotenia sú porovnané s výsledkami metód, ktoré sa používajú pri regionálnych hodnoteniach disparít a je poukázané na vyššiu sofistikovanosť metód viackriteriálneho hodnotenia.
Vedoucí práce: Martina Kuncová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses