Analýza bankovního sektoru ČR s využitím metod vícekriteriálního rozhodování - Trejbalová, Kamila (2022)
Tato diplomová práce se věnuje analýze bankovního sektoru v České republice pomocí metod vícekriteriálního hodnocení variant. V teoretické části jsou představeny pojmy související s bankovním sektorem a popsané metody vícekriteriálního hodnocení variant a modely analýzy dat, které se využívají na sestavení podobných žebříčků. Také jsou uvedeny příklady využití těchto metod při srovnání bankovních institucí. V praktické části jsou použité metody TOPSIS, VIKOR, MOORA a WASPAS na vybraná data bank, které působí v České republice a prostřednictvím korelační analýzy jsou výsledky porovnány. U jednotlivých metod jsou použity dva rozdílné softwary nebo způsob výpočtu a analýza se aplikuje na roky 2021, 2020 a 2019. V další části práce je aplikován model analýzy obalu dat a na principu modelu CCR-O jsou určeny efektivní jednotky. Pro porovnání výsledných žebříčků je vytvořen doplněk v MS Excel. V závěru práce je krátké okomentování rozdílu výsledků, které vznikly i v rámci jedné metody.