Analýza bankovního sektoru ČR s využitím metod vícekriteriálního rozhodování - Trejbalová, Kamila; Kuncová, Martina, 1974-; Sekničková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Tato diplomová práce se věnuje analýze bankovního sektoru v České republice pomocí metod vícekriteriálního hodnocení variant. V teoretické části jsou představeny pojmy související s bankovním sektorem a popsané metody vícekriteriálního hodnocení variant a modely analýzy dat, které se využívají na sestavení podobných žebříčků. Také jsou uvedeny příklady využití těchto metod při srovnání bankovních institucí. V praktické části jsou použité metody TOPSIS, VIKOR, MOORA a WASPAS na vybraná data bank, které působí v České republice a prostřednictvím korelační analýzy jsou výsledky porovnány. U jednotlivých metod jsou použity dva rozdílné softwary nebo způsob výpočtu a analýza se aplikuje na roky 2021, 2020 a 2019. V další části práce je aplikován model analýzy obalu dat a na principu modelu CCR-O jsou určeny efektivní jednotky. Pro porovnání výsledných žebříčků je vytvořen doplněk v MS Excel. V závěru práce je krátké okomentování rozdílu výsledků, které vznikly i v rámci jedné metody.
Vedoucí práce: Martina Kuncová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses