Segmentace zákazníků na trhu slow fashion v České republice - Babenka, Katsiaryna (2022)
Prvním cílem této práce je odkrytí segmentů existujících na trhu slow fashion v České republice. Druhým cílem je doporučení vhodné marketingové strategie pro různé typy zákazníků. Segmentace je uskutečněna na základě motivace zákazníků k nákupu oblečení slow fashion. Teoretická část této práce je věnována rešerši literatury pro témata slow fashion, fast fashion, reakce mainstreamové módy na slow fashion, trendy ve světě udržitelné módy, omezení slow fashion, spotřebitelé tohoto druhu oblečení. Osnovou pro vytvoření segmentačních kritérií v tomto šetření se staly sekundární zdroje. Segmentace zákazníků byla provedena na základě dat získaných prostřednictvím dotazníku kvantitativního charakteru. Výsledkem této práce bylo odkrytí tří segmentů zákazníků slow fashion. Hlavní přínos této práce spočívá v doporučení marketingové strategie pro oslovení těchto spotřebitelů. V tomto doporučení jsou zohledněny jak rozdíly mezi těmito segmenty navzájem, tak i určité společné rysy, které jsou charakteristické pro všechny segmenty. Tyto informace mohou být přínosné pro zefektivnění marketingové strategie firem slow fashion. Zároveň tato práce navazuje na vědecká studia zkoumající problematiku slow fashion a rozšiřuje přehled o zákaznících v tomto odvětví.