Specifika marketingové komunikace ve farmaceutickém průmyslu - Racková, Anna (2022)
Diplomová práce se zabývá marketingovou komunikací farmaceutických společností. Především se zaměřuje na regulaci reklamy v jednotlivých oblastech farmacie a také komunikační mix s ohledem na skupinu léčivých produktů, které se dělí na volně prodejná léčiva a léky na předpis. Každá z těchto skupin má zcela odlišné komunikační nástroje při cílení na spotřebitele, které v tomto odvětví mohou představovat jak koncoví zákazníci (pacienti), tak rozhodující články celého procesu, tedy lékaři. Cílem práce je zjistit vnímání současné regulace marketingové komunikace ve farmacii a navrhnout efektivnější nástroje komunikace pro jednotlivé oblasti farmaceutického průmyslu. Nejdříve je přiblíženo prostředí farmaceutického průmyslu pomocí historického kontextu, tržních dat farmaceutických firem a celkové ekonomické situace. Dále je nastíněn marketingový a komunikační mix s důrazem na specifika farmacie. Poté následuje vlastní výzkumné šetření v podobě hloubkových rozhovorů s odborníky na marketing ve farmacii. Nakonec jsou zformulovány zjištěné skutečnosti z výzkumu a porovnány s informacemi z literární rešerše. Pomocí výše zmíněných nástrojů jsou stanoveny závěry a náměty pro další zkoumání.