Návratová politika Španělska ve vztahu k Ceutě - Podzolkova, Anna; Votoupalová, Markéta; Strachová, Nikola; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Migrace do Evropy má dlouhodobou historii, která zahrnuje velkou kapitolu o iregulární migraci z afrických zemí na evropský kontinent. Imigrace, jako jedná z naléhavých témat, byla vždy přijata různě a mezi úkoly dané práce patří na příkladě jedné z aktuálních migračních cest, přes Ceutu, zjistit, jak Španělsko řídí svou návratovou politiku vůči nelegálním přestěhovalcům, a jestli je v souladu s zásadními principy návratové politiky EU. Je to zajímavé, protože se v poslední době migrační a obzvlášť readmisní politiky EU setkaly s řadou změn, například v roce 2021 Evropská komise zavedla strategii EU o dobrovolném návratu a reintegraci, která dodává větší pozornost na kooperaci se zeměmi třetího světu a na humanitní přístup k imigrantům. Základní výzkumnou otázkou proto je, jak Španělsko vnímá imigraci a jak implementuje přístupy návratové politiky EU v případě konkrétní cesty iregulární migrace. Práce vychází hlavně z obecného pojetí návratové politiky, zásadní strategie EU o reintegraci, navíc z readmisních dohod a nařízení uvnitř Evropské Unie, které ve výsledku pomohou pochopit, že nehledě na nařízení v oblasti kontroly hranic, větší důraz musí být kladen na kooperaci s třetími zeměmi a na zefektivnění reintegračních programů. Cesta modifikace systému je dlouhá, ale určitě se za to stojí.
Vedoucí práce: Markéta Votoupalová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses