Obchod s přidanou hodnotou mezi Ruskem a Čínou - Gorbatykh, Elena (2022)
Tato diplomová práce je věnována vzájemnému obchodu s přidanou hodnotou mezi Ruskou federací a Čínskou lidovou republikou. Cílem je zhodnotit vzájemný obchod mezi zeměmi z hlediska přidané hodnoty ve srovnání s obchodem v klasickém pojetí a také zjistit, jak trendy globalizace a aktuální světové události ovlivňují obchodní vztahy mezi oběma partnery a jejich postavení v globálních hodnotových řetězcích. Většina údajů o vzájemném obchodu je převzata z databáze TiVA. První kapitola představuje teoretickou základnu zahrnující trendy tzv. nové globalizace a vysvětlující rozdíl v metodách účtování hodnoty při obchodování v klasickém pojetí a při obchodování s přidanou hodnotou. Druhá kapitola seznamuje čtenáře s národním kontextem dvou samostatných zemí, přičemž důraz je kladen na jejich přizpůsobení se globálním změnám a postavení v globálních hodnotových řetězcích. Poslední třetí kapitola je věnována vzájemnému obchodu mezi Ruskem a Čínou. Kromě zhodnocení obchodních vztahů ve dvou zmíněných pojetích obchodu, zvláštní význam má vzájemný příspěvek zemí k vývozu přidané hodnoty svého partnera do následujících článků GVC. Důležitým zjištěním je vyšší význam čínského vývozu pro pohyb ruské přidané hodnoty do řetězců v porovnání s významem ruského exportu pro čínskou přidanou hodnotu. Jedním ze závěrů je také stabilita podílu ruské přidané hodnoty na vývozu do Číny, zatímco podíl čínské přidané hodnoty na vývozu do Ruska za 11 let vzrostl o 9,27 procentních bodů.