Náborový proces v podnikovej praxi – aplikácia viacekriteriálnych metód pri riadení ľudských zdrojov (HR) - Tomčíková, Alžbeta; Sekničková, Jana; Fiala, Petr, 1949-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Takmer každá spoločnosť pôsobiaca na trhu práce sa stretáva s výberom vhodných kandidátov na pracovnú pozíciu. Vo svojej podstate ide o problém viackriteriálneho hodnotenia variantov, ktorý je špecifický mierou subjektivity zo strany personalistov. Cieľom tejto práce je predstaviť možnosť aplikácie metód viackriteriálneho rozhodovania pri výbere zamestnancov na príklade náborového procesu reálnej spoločnosti. Využitím týchto metód by sa mala zvýšiť objektivita a efektivita procesu. Teoretická časť je venovaná dvom témam: teórií zabezpečenia ľudských zdrojov vo firmách (získavanie a výber zamestnancov) a teórií viackriteriálneho rozhodovania (modelovanie preferencií medzi kritériami a metódy hodnotenia variantov). V praktickej časti je priblížená reálna česká spoločnosť a jej náborový proces, a sú popísané relevantné kritéria pri výbere vhodného kandidáta. Následne sú metódy z teoretickej časti aplikované na reálne anonymizované dáta kandidátov, získané výsledky sú potom zhodnotené a porovnávané.
Vedoucí práce: Jana Sekničková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses