Koncept Smart City jako reakce na globální trend stárnutí populace - Bujdák, Patrik; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Vlčková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Hlavním předmětem této diplomové práce je koncept Smart City a jeho uplatnění v kontextu globálního trendu stárnutí populace. Narůstající počet městského obyvatelstva a rostoucí podíl starších generací na celkové populaci dává vzniknout přirozenému propojení problematiky stárnutí společnosti a Smart City, kde právě koncept chytrého města může být jedním z možných přístupů k řešení otázky stárnoucího světa. Hlavním cílem této práce je zhodnocení připravenosti Singapuru na stárnutí populace – se zřetelem na implementované chytré iniciativy a dosažené výsledky ve zkoumaných pilířích rozvoje chytrých měst. Těmito jsou ekonomická situace, technologická vybavenost a zdravotní profil země. Mezi hlavní metody využívané v této práci patří deskripce, komparace, analýza a syntéza. Diplomová práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola představuje vymezení pojmu Smart City, shrnuje klíčové charakteristiky a pilíře chytrého města a uvádí vybrané oblasti, které Smart City pokrývá. Druhá kapitola prezentuje globální trend stárnutí populace a zásadní aspekty města přátelského vůči seniorům. Třetí kapitola mapuje zkoumanou problematiku na příkladu Singapuru, kde se zabývá demografickou strukturou obyvatelstva, strategickými iniciativami a chytrým přístupem ke stárnutí a v neposlední řadě počínáním Singapuru v ekonomických, technologických a zdravotních aspektech, jakožto hlavními pilíři pro zhodnocení dané připravenosti na stárnutí.
Vedoucí práce: Zuzana Stuchlíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses