Odstúpenie Podkarpatskej Rusi Sovietskemu zväzu (1945) - Malešová, Ľubomíra; Veselý, Zdeněk, 1950-; Tóth, Andrej, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Diplomová práca s názvom Odstúpenie Podkarpatskej Rusi Sovietskemu zväzu je zameraná na vzťah malého a veľkého štátu, teda medzi Československom a Sovietskym zväzom, kedy ich spojenectvo vyústilo až do odstúpenia územia, ktoré po prvej svetovej vojne pripadlo k Československu, ako jeho integrálna súčasť. Prvé dve kapitoly predstavujú teoretické ukotvenie práce. Prvá kapitola definuje pojem spojenectvo, ktoré je jedným z najdôležitejších nástrojov v zahraničnej politike malých štátov. Druhá kapitola približuje región Podkarpatskej Rusi. Tretia a štvrtá kapitola predstavuje chronologický prehľad, ako Československo postupne stvrdilo svoje spojenecké záväzky, najskôr so západnými mocnosťami, primárne s Francúzskom a po mníchovskej dohode, kedy Československo zostalo otrasené situáciou, si muselo zabezpečiť svoju existenciu a budúcnosť, prehodnotiť svoje postavenie a utvrdiť si svoje spojenectvo smerom na východ s inou veľmocou, so Sovietskym zväzom. Práca vychádza z medzinárodných zmlúv, ktoré sú detailnejšie rozoberané a taktiež sú rozoberané postoje Edvarda Beneša k Podkarpatskej Rusi, a teda, čo ho priviedlo až k podpisu zmluvy medzi Československom a Sovietskym zväzom o odstúpení, s následnou anexiou Podkarpatskej Rusi k sovietskej Ukrajine.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses