Porovnání momentum obchodování a pasivního investování na americkém akciovém trhu - Hrabě, Vladan (2022)
Tato diplomová práce porovnává dva investiční přístupy - momentum obchodování a pasivní investování. Cílem práce je ověřit pravdivost hypotézy, že ve zvoleném časovém období bylo prostřednictvím momentum obchodování na americkém akciovém trhu možné dosáhnout vyšších výnosů než prostřednictvím pasivního investování na stejném trhu bez konsiderace daní. V případě potvrzení hypotézy je následujícím cílem zjistit, jaká je nejvyšší možná míra zdanění příjmů z prodeje cenných papírů, za které by výnosy z momentum obchodování zůstávaly vyšší než výnosy z pasivního investování (za předpokladu nerealizace výnosů či osvobození pasivního investování od daně díky splnění časového testu), a ve kterých zemích je taková či nižší sazba pro fyzické osoby platná. Teoretická část práce nejprve vysvětluje problematiku investičního rizika a teorie efektivních trhů. Dále tato část popisuje dva zkoumané investiční přístupy. V praktické části je představena metodika měření a komparace, následně jsou porovnány výsledky momentum obchodování a pasivního investování ve sledovaném období bez konsiderace daní. Nakonec dochází k monitoringu daňových sazeb pro příjmy z prodeje cenných papírů v jednotlivých státech a k výpočtu maximálních daňových sazeb, za kterých si testované momentum strategie udržují oproti pasivnímu investování ve sledovaném období vyšší výnosnost.