Sociální sítě jako nástroj propagace hotelů různých tříd - Makarova, Diana (2022)
Hlavním cílem práce je vyhodnotit důležitost sociálních sítí pro hotely a porozumět procesu správy sociálních sítí, včetně potenciálních faktorů, které tento proces ovlivňují. Dílčím cílem této práce je zjistit, pod jaké oddělení nejčastěji spadá správa sociálních sítí, vyhodnotit, zda mezi třídami hotelů lze najít stejná tendence v oblasti používaní sociálních sítí. V diplomové práci jsem použila kvantitativní výzkum – dotazníkové šetření mezi populací, tím jsem chtěla zjistit, jak je pro ně důležitá komunikace na sociálních sítích, jestli vůbec sledují a co si o tom myslí. Metodu zpracování dat k určení použití sociálních sítí v různých hotelových třídách, aby zjistit, zda mají hotely stránku na Facebooku, Instagramu nebo na jiných sociálních sítích, jak často a jaké příspěvky zveřejňují a také čeho se týkají. Dále pak metodu komparace k porovnání hotelů různých tříd. Obsah Úvod 1. Online marketing 1.1 Historický vývoj online marketingu 1.2 Online marketing v hotelovém průmyslu 1.3 Nástroje online komunikace v hotelu 2. Sociální sítě v marketingu hotelu 2.1 Klasifikace sociálních sítě 2.2 Měřeni efektivnosti na sociálních sítích 2.3 Marketing na sociálních sítích v hotelovém průmyslu 3. Využívání sociálních sítí marketingu hotelů různých tříd 3.1 Cíle a metodika výzkumu 3.2 Analýza sociálních sítí vybraných hotelů 3.3 Význam sociálních sítí s pohledu klientů 3.4 Závěry a doporučení Závěr Seznam hlavních zdrojů Kotler, P., & Keller, K. L. (2011). Marketing Management. (14th ed.) Prentice Hall Nondek, L. a Řenčová, L. Internet a jeho komerční využití. Praha : Grada Publishing, 2000. ISBN: 80-7169-933-0. Chaffey, D., a další. Internet Marketing. Strategy, Implementation and Practice. Trowbridge : Redwood Books Limited, 2000. Viktor Janouch, Internetový ma