Profil manažera v organizacích cestovního ruchu - Hubáčková, Jana (2022)
V diplomové práci byly zjištěné poznatky získané pomocí finálních výstupů plynoucích z kvalitativního výzkumu, formou polostrukturovaných rozhovorů, ze kterých plyne, že klíčové kompetence, kterými by měl manažer 21. století disponovat a rozvíjet jsou následující: zdatnost emoční inteligence, interpersonální percepce, dále byla přisouzena důležitost schopnosti aktivního naslouchání, umění efektivně delegovat, souladu manažerských profesních a osobních hodnot, time managementu a schopnosti „umět se učit.“ Důležitost je také zdůrazněna pro dostatečnou psychickou i emocionální vybavenost a zralost manažera, sebereflexi či duševní hygienu. Byla prokázána také přímá souvislost mezi motivací, výkonem a spokojeností. Komparace kulturních odlišností Anglie a České republiky, byla v rámci výzkumu prokázána, poznatelně vyšší míra podobností názorů, postojů, poznatků a pohledů s minimálními rozdílnostmi a odlišnostmi v rámci interkulturního managmentu. Největší rozdílnost byla identifikována v rámci dimenze „Vyhýbání se nejistotě,“ konkrétně k přístupu manažerů k inovativním změnám. Rozdíly byly spatřeny také v rozdílném stylu vedení lidí. Z důvodu poměrně malé četnosti respondentů (10) slouží tento výzkum jako předvýzkum k dalšímu možnému bádání a opětovnému ověření důležitosti klíčových kompetencí manažera spolu s hledáním dalších kulturních odlišností.