100 let sankcí uvalovaných na oblast bývalé Jugoslávie - Krejčová, Kristýna; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Vymětal, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Tato bakalářská práce poskytuje komplexní přehled a analýzu sankcí uvalených na oblast bývalé Jugoslávie za posledních sto let. Cílem práce je v první řadě zjistit, proč byla a je tato oblast sankciována již tak dlouho a v druhé řadě pak práce zodpovídá otázku, zda byly, a případně stále jsou, některé národnosti sankciovány výrazně častěji než ostatní. První dvě kapitoly práce poskytují čtenáři základní vstup do tématu v podobě teorie ekonomických sankcí a historického vývoje Jugoslávie. Třetí kapitola analyzuje sankční režimy v oblasti Jugoslávie a hledá jejich společné prvky. Čtvrtá a zároveň poslední část práce se zabývá vývojem sankčních opatření na případu Jugoslávie. V závěru práce bylo zjištěno, že časté konflikty a potažmo sankciování způsobují zejména mnohonárodnostní struktura oblasti. Z analýzy dále vyplývá, že nejčastěji sankciovanou stranou bylo a je srbské etnikum.
Vedoucí práce: Zuzana Trávníčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses