Stratégie zahraničnej politiky malých štátov – prípadová štúdia Slovenská republika v Európskej únii - Hajková, Martina (2022)
Témou bakalárskej práce sú stratégie zahraničnej politiky charakteristické pre malé štáty s prípadovou štúdiou zameranou na Slovenskú republiku v Európskej únií. Cieľom práce je prostredníctvom analýzy zhodnotiť či Slovensko, ako jeden zo zástupcov malých štátov EÚ, využíva konkrétne v prostredí Rady EÚ zahraničnopolitické stratégie, ktorými sa vyznačujú práve malé štáty. Prvá kapitola je venovaná všeobecnému definovaniu pojmu malý štát a druhom zahraničnopolitických stratégií, v rámci ktorých majú malé štáty možnosť do určitej miery regulovať a vysporiadať sa s obmedzeniami a nedostatkom zdrojov, ktorými disponujú. V druhej kapitole sú vymedzené uvedené stratégie na Európsku úniu a Radu EÚ, čo je doplnené v ďalšej a teda poslednej kapitole analýzou zahraničnej politiky Slovenska samotného, ale aj Slovenska v rámci Vyšehradskej štvorky. Z vyhodnotenia analýz vyplýva, že Slovensko sa aktívne nezapája vo využívaní zahraničnopolitických stratégií s cieľom presadiť národné záujmy v Rade EÚ či už samostatne, alebo v rámci Vyšehradskej skupiny.