Investiční možnosti obyvatel ČR a jejich využití na zabezpečení stáří - Pšenicová, Jana (2022)
Cílem diplomové práce je zhodnotit vliv různých demografických faktorů na výběr konkrétní investiční možnosti, které obyvatelé České republiky mají na zabezpečení svého důchodového věku. V rámci literární rešerše je zhodnocen demografický vývoj a s ním související neudržitelnost průběžného systému financování důchodů. Dále pak hlavní možnosti, které obyvatelé ČR mají pro tvorbu rezervy do svého důchodového věku. V aplikační části jsou pomocí kontingenčních tabulek, grafů a statistických metod korelace, regrese, analýza rozptylu a chí-kvadrát test zhodnoceny vlivy různých demografických faktorů na výši a způsob tvoření rezervy do svého důchodového věku. Dále je analyzována motivace pro výběr konkrétní investiční možnosti. Závěrem je pak na základě zjištěných informací a výpočtů obecné doporučení.