(Ne)soulad azylové politiky Španělska s azylovým systémem Evropské unie - Švrčková, Zuzana (2022)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice souladu azylového systému Španělska s politikou azylu Evropské unie, která je reprezentována Společným evropským azylovým systémem. Cílem práce je prostřednictvím modelu „čtyř světů compliance“ klasifikovat vzorce chování Španělska vůči implementační povinnosti evropských právních úprav v oblasti azylu. Tato implementace do španělské vnitrostátní struktury je zkoumána ve fázi transpozice a při praktické implementaci. Práce analyzuje transpozici s přihlédnutím k obsahovému a časovému aspektu, praktická implementace je poté zkoumána skrz nastavené monitorovací a vynucovací mechanismy společně s aplikací daných norem v běžné praxi. Práce se zabývá jak evropskými směrnicemi, tak nařízeními, přičemž je věnována zvýšená pozornost rozdílům v aplikaci těchto dvou typů evropského práva ve španělském azylovém systému.