Potláčanie ľudských práv v Číne – prípadová štúdia Sin-ťiang - Miklóssyová, Alexandra (2022)
Predmetom bakalárskej práce je jedno prípadová štúdia, ktorá sa zaoberá potláčaním ľudských práv v Sin-ťiangu. Boli stanovené tri výskumné otázky, na základe ktorých sa súčasná situácia Ujgurského obyvateľstva skúma z pohľadu porušovania ľudských práv – genocídy, z čínskej perspektívy a možností reakcií medzinárodných aktérov, konkrétne stálych členov Rady bezpečnosti OSN, na zložitú situáciu, ktorej čelia Ujguri na čínskom území. Poznatky z teoretickej časti sa uplatňujú v empirickej časti, ktorá sa detailne zaoberá tým, ako Čínska ľudová republika obhajuje svoje jednanie a aké možnosti reakcií na porušovanie ľudských práv použili stáli členovia Rady bezpečnosti OSN proti čínskemu zaobchádzaniu s Ujgurskou menšinou.